Hallo Meneer de uil!

Hallo Meneer de uil!

 Om met een uil om te gaan moet je altijd een handschoen aantrekken. De klauwen van een uil zijn immers nog veel scherper dan zijn bek! De uil zat in een speciale koffer voor uilen. Hierin voelen ze zich veilig en kunnen ze zich niet verwonden tijdens het vervoer.

 Onze klas is nog noooooiiiiittttt zo stil geweest!

 En daar is hij dan! De kerkuil!
De kerkuil (Tyto alba) is zeer wijd verbreid en komt voor in Amerika, Europa, Azië,…. Zoals bij veel andere roofvogels is het vrouwtje iets groter en zwaarder dan het mannetje. Deze uil is ongeveer 35 cm groot.

 Een uil is blijkbaar ook in de rui en verliest dan een groot deel van zijn/haar vederkleed. Het groeit allemaal wel terug!

 William liet ons alle kneepjes zien, waar de oren van uil zaten, hoe we hem moesten oppakken,….

 ’s Nachts gaat de kerkuil op zoek naar kleine knaagdieren. Tijdens de jacht vliegt hij vooral laag over de grond. Boomholten, schuurtjes, bijgebouwen,… worden als nestruimte gebruikt door de kerkuil.
Deze uil at vooral kleine kuikentjes. Niet alles verteerd, de botjes, pluimen en dergelijke, geeft de uil terug over in de vorm van een braakbal.

 En dan was het mijn beurt!

Kerkuilen zijn eenvoudig te herkennen aan de hartvormige sluier, een kring van witte veertjes in het gezicht die allen naar buiten wijzen. De uiteinden van deze veertjes zijn donker zodat er een donkere rand ontstaat.

 Meer info hierover kan je vinden op :
http://www.vogelvisie.nl/soort/kerkuil.php
http://www.natuurwerkgroepdekerkuil.be/

 Iedereen was natuurlijk wel nieuwsgierig naar die uil in onze klas!

 Daarna was het aan onze kindjes zelf om de uil eens vast te houden! Els hielp met haar hand in de handschoen!

 Niet iedereen was even scheutig, maar uiteindelijk dierf iedereen! Knap hoor!

Om zijn weg in de duisternis te vinden, bezit de kerkuil een aantal goed ontwikkelde zintuigen. Door zijn uitstekende ogen is hij in staat om ‘s nachts zowat honderd maal beter te zien dan de mens. Met zijn gehoor kan de kerkuil zelfs in het pikdonker zijn prooien perfect lokaliseren. Bovendien zorgen zijn zachte en grote vleugels ervoor dat hij de prooi geruisloos kan benaderen.

We kregen het privilege om zo’n prachtig dier vast te houden, te bewonderen, te aaien,…. We willen graag William en zijn assistent bedanken voor zoveel info over het dier en natuurlijk om langs te komen!
Bedankt!

Hallo Meneer de uil!
Deel deze post:

Wie zoekt, die vindt.

Geef hieronder uw zoekterm in.