Aan de slag : er worden uilen gemaakt vandaag! Schilderen met pluimen : onze eigen steenuil!
Heerlijk kliederen met die pluimen!
De braakballen die we in het VOC te Herenthout meekregen, hebben we ondertussen ook kunnen ontleden. We vonden véél botjes en wel 3 muizenschedeltjes!
Hierboven zie je de meest intacte van de drie. Hieronder kan je ook nog een echte braakbal zien. Ze liggen bij ons in de klas op de herfsttafel.
Iedereen helpt blijkbaar mee aan ons project. Kinderen van andere leefgroepen vonden in het bos prachtig platte tondelzwammen, weidekringzwammen,…. Diegene die op losse stokken groeiden en paddenstoelen die omlagen hebben ze meegebracht naar onze klas!
We vonden ook een beginnende elfenbank op een stok. We konden héél goed zien dat deze behoren tot de familie van de buisjeszwammen.
Buisjeszwammen zijn meestal aan hout vastgegroeid, hebben een kurkachtig uitzicht en hebben geen steel. De onderkant bestaat uit naar beneden gerichte buisjes, die bedekt zijn met kiemvlies. De buisjes zijn te zien als ronde, ellipsvormige poriën.
Op woensdag kwam boswachter Hans in onze klas. Nu ja, in onze klas was het nogal krap! Hij had zovéél prachtige dingen bij dat we een plekje zochten in ons restaurantje. We willen er graag bijvertellen dat géén enkel getoond dier doodgeschoten is. Het zijn allemaal dieren die de boswachter vond na een ‘natuurlijke’ dood. Hij liet ze opzetten en toont ze nu graag aan ons!
Onze kindjes dachten dat een boswachter veel dieren doodschoot. Maar niks is minder waar! De boswachter zorgt ervoor dat de dieren in leven blijven door ze bij te voederen, water te geven tijdens vriesperiodes en te zorgen dat de jacht en houtkap beperkt blijven!
Hij had huiden meegebracht van een everzwijn en een vos! Een vos is superzacht en het everzwijn had erg ruwe beharing. We konden er goed aan voelen!
Hier zie je de verzameling aan bosdieren op z’n best!
Een vos is de deugeniet van het bos. Hij durft zelfs kippen uit de kippenren van mensen komen halen!
Een fazant is een prachtige vogel met een mooi vederkleed. De mannetjes zijn het mooist. Bij de meeste bosdieren is dit het geval. Het mannetje moet opvallen om wijfjes aan te trekken. Let zeker op zijn mooie witte halsring en zijn mooie felrode ogen.
Boswachter Hans zong zelfs een liedje met ons. Hij had speciaal een accordeon meegebracht (volgens Pallieter een ’trekzak’) en zong het liedje “In het bos daar staat een huisje”. We waren erg onder de indruk!
Er was ook een mooie eekhoorn. Ze springen in het bos van tak naar tak. Helaas voor deze eekhoorn was de laatste tak geen echte tak, maar een elektriciteitskabel…. Met alle gevolgen van dien. In het bos verzamelt hij nootjes en begraaft die. Als het winter is en hij geen eten meer kan vinden, kan hij de noten opgraven! Slim gezien!
Ook de specht herkenden onze kleuters. Met zijn mooi rood hoofdje en spitse snavel is hij natuurlijk wel héél herkenbaar. De specht maakt gaatjes in de boomschors om er kriebeldiertjes uit te halen. Soms stopt hij ook wel een dennenappel in de schors en pikt er dan zo de zaadjes uit!
Maar… Boswachter Hans is ook een fopkampioen! Hij had bij zijn verzameling dieren ook een slang gezet! Gelukkig hadden onze kleuters snel door dat zo’n slangen niet in onze bossen leven.
Boswachter Hans bracht ook de huid van een ree mee. Dat was héérlijk zacht!
De vacht van het everzwijn daarintegen was héél ruw. Het prikte zelfs een beetje!
Els mocht de kleren van de boswachter eens aantrekken en voor één keer Boswachter Els zijn! Leuk zeg!
Een zware jas met insignes erop om te tonen dat jij de boswachter bent. En de boswachterhoed mag natuurlijk niet ontbreken!
De ekster is een bosdier dat we allemaal wel kennen. De ekster is een kapoen. Ze rooft de nesten van andere vogels leeg en durft zelfs bij mensen komen stelen! Eksters houden van blinkende dingen zoals juwelen, zilverpapiertjes,… Ooit vond boswachter Hans zelfs een trouwring in een eksternest. Gelukkig kon hij de rechtmatige eigenaars terugvinden!
Boswachter Hans bracht ook een gaai mee. Dit dier leeft van insecten en noten,zaden,… Maar hij durft ook wel eens een muisje of een klein vogeltje opeten.
Dit is de hermelijn. Hij past zijn schutkleur aan naargelang het seizoen. Deze hermelijn is héél wit. Dat is om hem in de sneeuw niet te zien. In de lente, zomer,… is hij veeleer bruin. Je kan hem herkennen aan zijn pluizig staartuiteinde!
De torenvalk is natuurlijk ook géén onbekende. Hij is één van kleinste roofvogels. We zien hem vaak “bidden” in de lucht. Torenvalken kunnen stil in de lucht hangen met snelbewegende vleugels en een gespreide staart. Tijdens het bidden kijken ze naar beneden op zoek naar een prooi. Als ze deze hebben gevonden, duiken ze eropaf.
Maar niet alléén Els mocht ééns boswachter zijn. Ook Ibe zou een prachtige boswachter zijn!
En het enige niet echte dier… De bosduif! Ze was van plastic gemaakt, maar leeft ook in onze bossen!
We willen boswachter Hans héél graag bedanken voor zijn prachtig materiaal en voor alle nuttige dingen die hij ons geleerd heeft! Het was echt super!
Van de boswachter kregen we ook nog veel kogelhulzen. Dit is de verpakking van kogels. Wij vonden het maar akelige dingen. Zo’n dingen maken immers dieren dood! Dat willen we zeker niet. Maar we willen er wel graag mee knutselen! Hopelijk kunnen we er iets leuk mee maken!
Naar aanleiding van onze kring van de laatste dagen, besloten we om de rest van de voormiddag ook nog spelletjes te spelen. Enkele kleuters hadden spelletjes die zij leuk vonden meegebracht en iedereen mocht meespelen!